Škotska je prebudila gotsko stran francoske modne hiše – to potrjuje kolekcija Dior Cruise 2025
Škotska je prebudila gotsko stran francoske modne hiše – to potrjuje kolekcija Dior Cruise 2025

Škotska je prebudila gotsko stran francoske modne hiše – to potrjuje kolekcija Dior Cruise 2025

Zdaj, ko smo že zakorakali v junij, smo ugotovili, da vodilno vlogo v modni igri prevzemajo cruise kolekcije. Doslej smo bili priča Gucci magiji v Londonu, ki obljublja odlično prodajo. Louis Vuitton je poslal ljubezensko pismo španskemu načinu oblačenja, medtem ko je Chanel v Marseillu igral na varno karto. Ob razmišljanju o vseh modnih gigantih, katerih cruise zgodbe nestrpno pričakujemo, smo se spomnili tudi na neverjetno Mario Grazio Chiuri in Dior. Pre-fall 2024 kolekcija je za svojo izbrano lokacijo in navdih izbrala New York. Naslednje vprašanje je, kam nas zdaj vodi francoska modna hiša? Ne, nismo v Parizu ali kateremkoli drugem delu domovine znane znamke, temveč se nahajamo na Škotskem. Predstavljamo vam Dior Cruise 2025, kolekcijo, ki je predstavila gotsko stran krojev glamurozne znamke.
Dior Cruise 2025: Kolekcija koja veliča škotsko odevanje
Dior Cruise 2025
Dior Cruise 2025: Kolekcija koja veliča škotsko odevanje
Dior Cruise 2025

Škotska?


Nazadnje je New York prevzel vlogo inspiracije in lokacije same revije, v prejšnjih silhuetah pre-fall kolekcije pa smo lahko videli povezavo, ki jo ima znana hiša z ameriškim okoljem. Dior nas s fokusom svojih kolekcij znova in znova spominja, da zgodovina predstavlja enega največjih virov navdiha, iz katerega se lahko kasneje razvije nekaj povsem novega. Inovacije te znamke izvirajo iz globoko ukoreninjenih korenin in tradicije. Tokrat je to bila Škotska, ki je navdihnila novo cruise kolekcijo. Sama revija se je odvijala znotraj čudovitega vrta gradu Drummond.

Namreč, ta veličastni vrt je svojo obliko, ki jo vidimo danes, začel oblikovati že v sedemnajstem stoletju. Navdihujoča kombinacija renesanse, italijanske in francoske umetnosti ter pristopa k arhitekturi je vplivala na vizualno identiteto tega vrta. Tako kot je pogled na umetnost različnih delov sveta vplival na izgradnjo te zgodovinske stvaritve, je tudi tradicija omenjenega območja navdihnila novo Dior kolekcijo.

Diorjev gotski videz


Kot je prejšnja kolekcija poveličevala povezavo med francoskim in ameriškim načinom oblačenja, se je tokrat Dior s svojimi kroji zlil v samo srž škotskega načina oblačenja. Ker Škoti obožujejo karo vzorec, je Dior temu vzorcu dal prednost. Od manekenk, ki kot svoj dodatek nosijo tradicionalne škotske dude, do usnjenih škornjev in pasov, ki prinašajo noto gotske estetike, je modna hiša svoji cruise kolekciji dodala nekaj drugačnega pripovedovanja. Ker so mnogi modni kritiki že dalj časa komentirali, da Diorjevim kolekcijam manjka nekaj novega in svežega, je morda zdaj prišel ta trenutek.

Siluete so še vedno precej prepoznavne in zveste znamki. Vendar je smer, v katero je kolekcija šla, bila nekoliko drugačna. Ni šlo samo za sofisticirane kose v večinoma črnih in sivih odtenkih, temveč tudi za kroje, ki so zagovarjali edgy, a hkrati classy politiko. Kolekcija je znotraj svojih tkanin poudarjala tradicionalno smer, saj je vključila materiale znamke Harris Tweed z zahodne škotske obale.

Dior Cruise 2025
Dior Cruise 2025

Ali ta kolekcija predstavlja konec dolgočasnega Diorja ali pa zgolj zgodovinsko kamuflažo v slogu samega navdiha, je vprašanje, na katerega lahko odgovori le modna hiša sama. Upamo, da bo ta modni gigant poleg svojih klasičnih in prefinjenih silhuet vse pogosteje vključeval tudi nekoliko drugačen pristop.

Dior Cruise 2025 Kolekcija koja veliča škotsko odevanje
Dior Cruise 2025

Foto: Launchmetrics/spotlight, Profimedia / Instagram / @dior 

 

Naloži več
Zapri