Obeta se športni spektakel – bo tudi modni? To so uradne uniforme za olimpijske igre v Parizu
Obeta se športni spektakel – bo tudi modni? To so uradne uniforme za olimpijske igre v Parizu

Obeta se športni spektakel – bo tudi modni? To so uradne uniforme za olimpijske igre v Parizu

Čeprav je Pariz sinonim za modne spektakle, bo tokrat v ospredju športni. Letošnje olimpijske in paraolimpijske igre bodo potekale v Parizu, od 26. julija do 11. avgusta 2024. O športu ne bomo pisali, lahko pa komentiramo nekatere uradne uniforme, ki jih bodo ekipe nosile na otvoritveni slovesnosti iger. In da bodo lepote Pariza maksimalno izkoriščene, pove dejstvo, da slovesnost prvič v zgodovini iger ne bo na stadionu, temveč v središču mesta. Pričakujemo lahko športni spektakel, za modni pa – presodite sami.

Nekatere izbire so logične, Francijo oblači LVMH, Ameriko Ralph Lauren, Slovenijo športna znamka Peak, nekatere države pa so navdušile s kostumi in postale viralne na družbenih omrežjih. Spodaj predstavljamo, katere modne hiše in oblikovalce so izbrale ostale države.

Slovenska olimpijska kolekcija
Slovenska olimpijska kolekcija
Slovenska olimpijska kolekcija
Slovenska olimpijska kolekcija - otvoritvena slovesnost
Slovenska olimpijska kolekcija
Slovenska olimpijska kolekcija - prosti čas
Slovenska olimpijska kolekcija
Slovenska olimpijska kolekcija - trening in prosti čas
Slovenska olimpijska kolekcija
Slovenska olimpijska kolekcija - trenirka za podelitev kolajn

Mongolija je domov odnesla zlato medaljo za kostume

Kar bi pričakovali od Ralpha Laurena ali LVMH, smo dobili iz Mongolije. Povsem nepričakovano, a upravičeno so njihovi kostumi prepričljivo zmagali v kategoriji najboljših kostumov za olimpijske igre v Parizu. Takoj ko so objavili fotografije, so kostumi postali viralni in lahko vidimo, zakaj. Kostume je oblikovala znamka Michel&Amazonka, ki sta jo ustanovili dve sestri. Že tretjič oblačijo olimpijce, oblekli so jih za Peking 2022 in za Tokio 2020. Mongolija je odličen primer, kako tradicijo predstaviti na moderen in svež način. Zasnova je vključevala nacionalne barve modro, rdečo in belo, pa tudi različne tradicionalne vzorce in motive, vključno s simbolom “Soyombo”, ki se pojavlja na zastavi države, izdelava enega kostuma pa je trajala približno 20 ur. Mongolija je poleg Slovenije zagotovo država, ki jo komaj čakamo na otvoritvi v Parizu.

Paris OI Mongolia
Paris OI Mongolia
Paris OI Mongolia
Paris OI Mongolia
Paris OI Mongolia

Avstralske obleke izdelali na Kitajskem, Kanado oblači Lululemon, Italijo pa Armani

Kaj reči o Avstraliji? Dežela, ki je najmanj znana po svojem izrazitem modnem opusu, razen če govorimo o kopalkah ali estetiki deskark. Uniforme je že deseto leto zapored izdelalo avstralsko podjetje Sportscraft v sodelovanju z avstralskim olimpijskim komitejem. Navdih za uniforme je bil logično Pariz, cilj pa je bil uravnotežiti udobje in stil (ali jim je to uspelo ali ne, presodite sami). Tako so za moški del ekipe izbrali suknjič na eno zapenjanje z belo bombažno majico in svetlo rjave hlače do kolen. Ženska stran ekipe bo nosila jakno z dvojnim zapenjanjem, belo bombažno majico in dve možnosti za spodnji del uniforme, svetlo rjave kratke hlače ali nagubano krilo.

Po oblikovanju kanadskih uniform za zimske olimpijske igre leta 2022 v Pekingu se je moral Lululemon obrniti na poletne modele za letošnje olimpijske in paraolimpijske igre. Njihov največji adut za letošnje igre je osredotočenost na tehnične vidike uniform (Francija denimo bolj igra na estetsko karto). Tako je osnova vseh uniform SenseKit, tkanina, ki se pogosto uporablja v športu, saj ima visoko vpojnost in raztegljivost. Druga tehnična komponenta, ki jo je imel Lululemon v mislih, je, da športniki na slovesnosti ne smejo imeti torb. Zato jim je na notranjo stran suknjičev našil “skrite” žepe. Barvna karta kanadske olimpijske ekipe bo v rdečih, umazano vijoličnih in belih tonih, s slikovnim prikazom javorjevega lista kot simbola Kanade.

Jasno je, da bo Italija (poleg Francije) ena najbolj modno ozaveščenih ekip v Parizu. Medtem ko Francija z luksuznimi oblekami igra na visoko ceno, Italija, in sicer Armani, igra športno. In ne izgleda slabo. Uniforma je sestavljena iz temno modre majice s kapuco in trenirke. Zgornjemu delu je poleg jopice priložena tudi polo majica, ki na ovratniku subtilno prikazuje italijansko trobojnico. Notranjost je prav tako zapolnjena z rdečo, belo in zeleno.

Sportscraft, Avstralija
Sportscraft, Avstralija
Sportscraft, Avstralija
Sportscraft, Avstralija
Lululemon za kanadski tim pariz olimpijske igre
Lululemon, Kanada
EA7 za italiju pariz olimpijske igre
Armani, Italija

Carine Roitfeld je delala tudi na oblekah za Francoze

LVMH je združil moči z modno hišo Berluti, ki je znana po izdelavi visokokakovostnih čevljev in oblek. Tudi ena prvih hiš, ki je začela ponujati obleke po meri. Nič manj nismo pričakovali. Uniforme so sestavljene iz bele srajce Berluti iz kombinacije bombaža in svile, suknjiča v polnočno modri barvi z ovratnikom, ki stopnjuje barve francoske trobojnice in ujemajočega se svilenega šala. Jakna je na voljo v dveh variantah z ali brez rokavov ter spodnji del uniforme, kjer lahko izbirate med hlačami ali krilom. Od modnih dodatkov bodo olimpijke nosile usnjen pas z logotipom Berluti, črne teniške copate in/ali usnjene loaferje.

Pri oblikovanju in oblikovanju videzov je sodelovala tudi Carine Roitfeld, nekdanja glavna urednica francoskega Voguea. Ker je Berluti sinonim za tiho razkošje, na oblačilih ne boste videli njihovega logotipa. Tega so se držali pri izdelavi uniform za to priložnost in so logotip subtilno umestili na notranjo stran jakne. Da bi bilo vse še bolje – dodali so personalizirano sporočilo, ki pove, kako ponosni so na svoje športnike.

Najzahtevnejša je bila izdelava uniform, saj niso narejene samo za športnike, ampak za celotno ekipo, ki gre na olimpijske igre. V številkah je to približno 180 ljudi, 1.500 oblek za celotno ekipo, približno 7.900 metrov blaga, dva modela čevljev, izbrana izmed 300 3D modelov, ki jih je izdelala oblikovalska ekipa Berluti. Velikosti uniform segajo od 3XS do 6XL, vse uniforme pa so bile proizvedene v Italiji.

Pri LVMH vse ostaja v družini

Že zdaj je znano dejstvo, da LVMH “drži” pol Francije, pričakuje pa se, da bo eden od sponzorjev na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu. Tokrat ni le sponzor, ampak premium sponzor. Berluti z dolgoletno tradicijo, ki upravičeno slovi po najboljših usnjenih čevljih in oblekah po meri, je v lasti LVMH. Izvršni direktor Berlutija je Antoine Arnault (tisti, ki se je poročil z Natalio Vodianovo). Carine nam ni treba posebej opisovati, ženska je preprosto sinonim za modo in francoski Vogue, a tudi, kot rad poudarja Arnault, velika prijateljica skupine.

In tisti šampanjci, s katerimi športniki proslavljajo zmago? Enako iz LVMH.

Berluti, Francija
Berluti, Francija
Berluti, Francija
Berluti, Francija

Nike, The North Face, Ralph Lauren … Znamke, ki jih nosijo Američane

Nike bo oblikoval kostume za, logično, Ameriko. Najmočnejši za najmočnejše. Predstavitev kolekcije za olimpijske in paraolimpijske igre v Parizu je potekala v Palais Brongniart, na predstavitev pa so prišle številne zvezdnice, med njimi tudi Serena Williams. Nike je predstavil tudi 13 parov superg, ustvarjenih z umetno inteligenco, in s tem želel svetu sporočiti, da so ena največjih znamk športnih oblačil in obutve, čeprav zadnje čase številke govorijo drugače. Nike bo s tem zagotovo pridobil na priljubljenosti, vi pa si oglejte kostume za olimpijske igre v Parizu in nam povejte, kaj mislite.

Nike Olimpijske igre u Parizu
Nike Olimpijske igre u Parizu
Nike Olimpijske igre u Parizu
Nike Olimpijske igre u Parizu

The North Face

The North Face bo ustvaril kostume za Ameriko, Japonsko, Južno Korejo in Avstrijo. Večina ljudi znamko pozna po enobarvnih zimskih jaknah s prepoznavnim logotipom, a ob poznavanju zgodovine znamke je to več kot logična poteza. Namreč, zametki The North Face so bile pravzaprav trgovine s plezalno opremo. Ustanovila sta jo zakonca Douglas in Susie Tompkins leta 1966 v San Franciscu. Susie Tompkins je kasneje ustanovila Esprit.

Ralph Lauren za otvoritev olimpijskih iger

Eden od pionirjev preppy stila, Ralph Lauren, oblači olimpijce za otvoritveno slovesnost iger. Ralph Lauren je uporabil “ameriško” barvno paleto, tako da se rdeča, modra in bela barva prepletajo skozi celotno kolekcijo. Še posebej so nam všeč beli puloverji z olimpijskim znakom.

Ralph Lauren Amerika OI Pariz
Ralph Lauren Amerika OI Pariz

Velika Britanija v cvetličnih motivih, ki nosijo svojo simboliko

Morda neznan v našem prostoru, a v Veliki Britaniji zelo poznan Ben Sherman je sinonim za majice in srajce … v Veliki Britaniji. Sherman je oblikoval kolekcijo otvoritvene slovesnosti in moramo priznati, da nam je všeč. Njegova realizacija so bila lahka, sveža in moderna oblačila s poudarkom na bomber jaknah in polo majicah. Svežino je dodal skozi cvetlične motive, ki imajo tudi svojo simboliko. V cvetličnem vezenju so namreč angleška tudorska vrtnica, škotski badelj, valižanska narcisa in severnoirska detelja.

Najmodernejše rolkarske ekipe Nizozemske, Slovaške in Portugalske

Verjetno poznate ta model superg, svetovne zvezde obožujejo svoje superge zaradi udobja, eden izmed velikih oboževalcev pa je Pete Davidson. Gre za brazilsko znamko Carium. Ekipe Nizozemske, Slovaške in Portugalske bodo tako ene modernejših, kar pa pri rolkanju ni nič novega. So pa skejterji znani po dobrem slogu. A zgodba se ne ustavi le pri dobrem slogu – celotno kolekcijo lahko kupite na spletu, za vsak kupljen artikel pa bo Cariuma posadila drevo.

In zdaj čakamo na otvoritev!

Pariz je v zaključni fazi priprav na olimpijske igre in komaj čakamo, da si ogledamo otvoritev in navijamo za naše igralce! Veselimo se modnih in športnih novic iz Pariza.

Foto: Sportscraft, Profimedia, EA7, LVMH, Nike, Ralph Lauren, Michel&Amazonka, Instagram

Naloži več
Zapri