Spoznajte SLAVSOCKS: Ekološke nogavice, ki ironično slavijo ikone Slovanske kulture
Spoznajte SLAVSOCKS: Ekološke nogavice, ki ironično slavijo ikone Slovanske kulture

Spoznajte SLAVSOCKS: Ekološke nogavice, ki ironično slavijo ikone Slovanske kulture

Ko govorimo o modi kot o izražanju identitete so lahko slogani in napisi na oblačilih zelo jasno izražena oblika osebnosti. Ko pa to združimo še z dizajnom, ki zaznamuje določeno okolje ali obdobje, dobimo kulturno entiteto. SLAVSOCKS je znamka, ki se ironično ponaša z nazivom “Made in Slavenija” in deluje kot modna parodija na ikonične produkte slovanske in še posebej jugoslovanske kulture. Njihov glavni produkt so nogavice iz ekološkega bombaža, katere zaznamujejo napisi kot so “burek“, “ajvar“, “rakija“, “Yugo” in “vadi pare” ter nostalgičen dizajn, ki spominja na odraščanje v času naše bivše republike.

Razkrivamo kako je nastala znamka SLAVSOCKS, kdo stoji za njo in kaj so njeni hit produkti!

slavsocks eko nogavice yugo slav

O znamki SLAVSOCKS

Blagovna znamka SLAVSOCKS je pod okriljem kreativke Tine Mentol zaživela decembra 2020, po tem ko je združila svojo idejo in prisluhnila potrebam na tržišču. Zamislila si je produkte, ki bi bili trajnostni in okolju prijazni, hkrati bi pod eno streho združevali skupnost Slovanov, ki so jim ljube ikone te kulture – burek, rakija, ćevapi. Nastale so prve SLAVSOCKS ekološke nogavice proizvedene v Sloveniji.

V Sloveniji je vseeno od kod si; kakšna je tvoja preteklost … pomembna je prihodnost in kakšen je tvoj odnos do motiva. Stvari nas delajo prav toliko, kot mi ustvarjamo stvari. Imamo znak in označevalec; toda tisto, kar mislite, se prikliče v vaš um in označite koncept – biti Slavi. SLAVSOCKS združujejo ljudi; delimo ljubezen do bureka in Rakije skozi trajnostne modne kose. Zdaj lahko nosimo del svoje identitete in izkazujemo ljubezen in spoštovanje,” je na svoji spletni strani zapisala lastnica znamke SLAVSOCKS Tina Mentol.

slavsocks eko nogavice yugo slav
slavsocks eko nogavice yugo slav
slavsocks eko nogavice yugo slav

Kdo stoji za znamko SLAVSOCKS?

Tina Mentol je magistra kulturne antropologije, lastnica znamk SLAVSOCKS in Slocks, kreativna direktorica na marketinški agenciji Other in model. Kot etnologinja in kulturna antropologinja se ukvarja s slovensko gastronomijo, kulinariko in kulturno dediščino. Sodelovala pa je tudi pri projektih Slovenska Hiša in Slovenska Hiša – Figovec.

Ta ljubezen do kulturne dediščine in elementov, ki zaznamujejo kulturo Slovenije in bivše Jugoslavije je bila tudi povod za nastanek blagovne znamke SLAVSOCKS. Pod tem projektom je uspela združiti humor, nostalgijo, ljubezen do mode, naravne materiale in aktualen produkt. Pri tem si je zamislila tudi povsem novo entiteto Slavenijo, za katero pravi, da je: “nova zamišljena skupnost ljudi, ki jim je skupno SLAVENSTVO”. 

slavsocks eko nogavice yugo slav

O nogavicah SLAVSOCKS

Ekološke nogavice SLAVSOCKS so proizvedene v Sloveniji iz certificiranega öeko tex materiala. Spodbujajo trajnostni razvoj in okolju prijazno modo , zato so narejene iz materialov, ki ne vsebujejo toksinov in nimajo negativnega vpliva na okolje. Zaznamuje jih retro atletičen dizajn v slovanskih barvah (bela, modra, rdeča in črna), črte in napisi v minimalistični tipografiji. Ti izražajo ljubezen do balkanskih kulturnih in gastronomskih značilnosti.

Motivi na nogavicah so del različnih kultur, nekatere se tudi različno imenujejo, a kot del SLOVANSKE skupnosti nas druži le ljubezen do – BUREKA; AJVAR; RAKIJA; #CEVAPI… in tako naprej.

slavsocks eko nogavice yugo slav
slavsocks eko nogavice yugo slav

Glavni produkti SLAVSOCKS

Kje najdemo SLAVSOCKS

Nogavice SLAVSOCKS lahko kupimo v/na:

SLAVSOCKS lahko spremljate na družbenih omrežjih Instagram in Facebook.

Naloži več
Zapri