Bo Tomu Fordu z novim kreativnim direktorjem uspelo povrniti staro slavo?
Bo Tomu Fordu z novim kreativnim direktorjem uspelo povrniti staro slavo?

Bo Tomu Fordu z novim kreativnim direktorjem
uspelo povrniti staro slavo?

Gotovo ste že slišali za modno hišo Tom Ford, za Petra Hawkingsa pa verjetno še niste. Človek, ki je zadnjih 25 let delal v luksuzni hiši, zadnje leto pa je bil kreativni direktor. Stvari so se nekoliko spremenile in Tom Ford ima novega kreativnega direktorja, ime mu je Haider Ackermann. Ne trdimo, da je bil Hawkings slab, zelo dobro je poznal DNK znamke in bil je ljubljenec samega Toma Forda, ustanovitelja modne hiše. A za človeka res še niste slišali, kar zagotovo ne velja za nekatere oblikovalce – Alessandro Michele za Gucci, Matthieu Blazy za Bottega Veneta … Kaj vse to pomeni za prihodnost Toma Forda?

Tom Ford brez Tom Forda

Blagovna znamka je bila najbolj uspešna, ko je bil na čelu njen ustanovitelj Tom Ford. Ford je bil takrat najbolj iskan modni igralec. Najboljši dokaz je, da Guccija, kot ga poznamo danes, brez njega (na čelu kreativnega vodstva je bil 15 let) ne bi bilo. Vmes se je rodila modna znamka Tom Ford Beauty, ki je premagala Tom Ford Fashion in javnost je znamko poznala bolj po parfumu kot po oblačilih. Tom Ford Beauty je kasneje kupila The Estée Lauder Companies, medtem ko je Tom Ford Fashion v lasti skupine Ermenegildo Zegna (v isti skupini je tudi Thom Browne).

Tom Ford revija
Tom Ford, Winter 2024

Zdaj nastopa Haider Ackermann

Ackermannovo ozadje je vse, kar potrebuje Tom Ford – dobro žonglira med ženskimi in moškimi kolekcijami, je odličen krojač in oblikovalec ter je delal pri modni znamki Berluti, luksuzni modni hiši, znani po izdelavi oblek in usnjenih dodatkov. In novica, ki jo je objavil upravni odbor Toma Forda, je, da se želijo osredotočiti na ženske kolekcije – in tu nastopi Ackermann. Omenili smo, da je Hawkings pri Tomu Fordu delal skoraj 25 let in teh skoraj 25 let je bil na čelu moških kolekcij do trenutka, ko je postal kreativni direktor. Z Ackermannom bo modna hiša dobila oboje in zato je odločitev o zamenjavi kreativnih direktorjev povsem logična. In pričakovana.

Haider Ackermann
Haider Ackermann

To bi lahko bilo dobro obdobje za Toma Forda

Ackmermann je predvsem zelo kul lik. Poleg tega je podkovan tehnično, kreativno in estetsko. Lagerfeld je nekoč dejal, da je idealen za Chanel, nekateri ga imenujejo kar novi Yves Saint Laurent, po škandalu z Gallianom in odhodu iz Diorja pa ugibate, kdo je bil potencialni naslednik? Novi kreativni direktorji s seboj pripeljejo znane osebnosti in Ackermann je močan tudi na tem področju. Eno najbolj znanih oblek Timothéeja Chalameta, tisto, ki jo je nosil na beneškem filmskem festivalu, je oblikoval prav on. Njegova nova najboljša prijateljica/stranka je Kylie Jenner, ki jo je (skupaj z Jean Paulom Gaultierjem) oblekel za Met Gala leta 2023. Za Cannes je oblekel Cate Blanchett … (mimogrede, Cate Blanchett v Tomu Fordu? Vau). Ne spomnimo se, kdaj je slavna oseba nazadnje nosila Toma Forda, in da bi vas spravili pred krivuljo, ne mislimo na moške obleke za podelitve nagrad ali kaj podobnega.

Pripravljeni smo na njegovo prvo zbirko

Haider Ackermann je strog, neposreden in velik igralec v modni industriji. Tom Ford ne bi mogel dobiti boljšega ustvarjalnega oblikovalca. Njegova prva kolekcija za Toma Forda bo prikazana na pariškem tednu mode 2025 in mi že komaj čakamo.

Haider Ackermann Tom Ford novi kreativni direktor
Haider Ackermann Tom Ford novi kreativni direktor
Haider Ackermann Tom Ford novi kreativni direktor

Foto: Profimedia, Instagram, Tom Ford

Naloži več
Zapri